Uncategorized

Alev TAV

Het begin….

Ik ben mijn hele leven al Christen, maar vroeger las ik nooit in de bijbel. Ik vond het te moeilijk en het stond mij tegen. Toen zei ik als de Nieuwe Bijbel vertaling uit komt zal ik wel in de bijbel gaan lezen…

Maar dat deed ik niet.

Totdat ik een soort van persoonlijke opwekking in mijn geloofsleven begon een jaar of 6 geleden, pas toen begon ik echt de bijbel te lezen en vond ik een nieuwe verdieping wat mij terug bracht bij de bijbel

Ik had niet zo veel met de bijbel, ik denk omdat ik het niet goed kon begrijpen.

Ik ben opgegroeid in een omgeving waarin mij verteld werd dat het nieuwe testament het belangrijkste is en het oude testament er eigenlijk niet meer zo toe doet. God deed het anders toen, dan nu dus concentreer je maar op de wijsheden van het nieuwe testament. Maar als ik het nieuwe testament las dan kon ik het ten diepste niet goed begrijpen. Ik vond Jezus maar…. En Paulus kon ik al helemaal niks mee…

Ik besef nu dat dat kwam omdat ik het grotere plaatje niet begreep, omdat ik eigenlijk maar de helft van de bijbel las (niet eens de helft nieuwe testament is maar ’n kwart of een vijfde van de hele bijbel)

Tot die ontdekking kwam ik onder andere toen het boek ‘Wake Up’ las waarin iets uitgelegd wordt over de letters Alev Tav. Alev is de eerste letter in het Hebreeuwse alfabet en Tav is de laatste letter.

Deze twee letters komen als combinatie, als woord, voor in de oud Hebreeuwse bijbel, maar rabbijnen weten niet goed wat ze aan moeten met deze letters. Ze komen niet voor in een grammaticaal logisch verband. Al in het begin van de bijbel komt het woord voor wat uitgesproken wordt als ET.

Dit is de eerste zin in de bijbel:

Je ziet dat de letters alev tav niet vertaald zijn…

Ik start nu een filmpje waarin ik laat zien hoe ik Alev Tav in mijn bijbel verwerkt heb en zal ondertussen verder vertellen over deze twee letters en het mysterieuze woord ET

Zo komen deze letters dus best vaak voor in het oude testament en een aantal rabbijnen zijn er over eens geworden dat deze letters gebruikt worden om cruciale context te benadrukken. Één soort van dik gedrukt, of hoofd letters DIT IS BELANGRIJK. De rabbijnen noemen het ook de hand van almachtige.

Een hele mooie plek waar het gewicht de belangrijkheid van alev tav helder wordt is in het verhaal van Ruth. Ik hoop dat jullie het verhaal kennen en zo niet lees het dan zeker een keer, het voert te ver om het hier helemaal te vertellen, maar Ruth is dus de Groot oma van Koning David. In het Boek Ruth komt de naam Ruth 12 keer voor. De eerste 10 keer zonder de alev tav in het Hebreeuws, maar de laatste twee keer staat Alev Tav voor haar naam en dit is vanaf het moment dat Boaz als haar losser optreed en met  haar trouwt… er is iets veranderd bij Ruth haar naam is van nu af aan dikgedrukt door de hand van de almachtige… Boaz is haar losser en haar verlosser.

Nu zul je denken interessant, maar wat heeft dat met het nieuwe testament en Jezus te maken al die dingen waar je zo weinig van begreep

In openbaring schrijft Johannes 1:8 1:17 21:6 en 22:13

Het staat een paar keer in Openbaring, maar in het laatste hoofdstuk in een van de laatste verzen staat dat Jezus tegen hem zegt:

Ik ben de Alfa, en de Omega, het Begin en het Einde, de Eerste en de Laatste.

 Zoals jullie vast allemaal weten is Alfa de eerste letter van het griekse alfabet en Omega de laatste. Het nieuwe testament is voornamelijk in het Grieks vertaald/ opgeschreven.

Maar denk je dat Jezus of Johannes Grieks spraken met elkaar? Ik zelf denk het niet en mensen zijn het er over het algemeen wel over eens Jezus die tijd Aramees of Hebreeuws met zijn discipelen moet hebben gesproken. (Aramees lijkt erg veel op Hebreeuws) in beide gevallen zou Jezus dan niet gezegd hebben: Ik ben de Alpha en de Omega, maar ik ben de Alev en de Tav.

Zecharia 12:10

Toen ging viel er een kwartje bij mij… Eigenlijk niet echt een kwartje maar een bom.

Jezus is de AlevTav, Jezus is het begin en de voleinding. Hij staat in al in de eerste zin van de bijbel en in het eind van de bijbel.

Ik ging de bijbel als geheel lezen en zag de hand van de Almachtige, ik zag de Messias, ik zag Jezus, Yeshua als rode draad door de hele bijbel heen en ik besefte dat het klopte. Zo is Boaz als Losser een vooraf schaduw van Jezus. Het klopt gewoon. God is dezelfde door de hele bijbel heen. Het oude testament is niet voorbij en afgedaan weg gedaan, over en uit, maar het is het eerste testament, het begin, de basis. Het tweede testament is het vernieuwde verbond dat Jezus gesloten heeft. God/ Jezus is het alles begon, hij is de Alev en Jezus heeft vervuld wat altijd al het plan geweest was. God is niet ineens anders gaan doen in het nieuwe testament. Zijn onderwijs, Zijn wetten zijn dezelfde gebleven 6000 jaar lang in het eerste en tweede verbond en elke Jota (Jota is het kleinste lettertje in de van het Hebreeuwse alfabet) en Tittel zal van kracht blijven zoals Jezus zei. Hierdoor is een schat aan wijsheid en informatie voor mij opengegaan, waarvan ik nog maar aan het begin sta om die te ontdekken en het zo’n enorm avontuur. Ik ben het nieuwe testament gaan begrijpen, ik ben Jezus gaan begrijpen en zelfs iets van Paulus. Het mooie is dat ik nog maar aan het begin sta van dit avontuur want ik weet dat ik nog veel dieper kan gaan en dat er veel meer te ontdekken valt.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *